Tisková zpráva

Ohlédnutí za rokem 2022

27. dubna, 2024

M ilí přátelé dobrého vína, když se ohlédneme za rokem 2022, vnímáme, že podobně jako mnoho jiných vinařství, i my v B\V vinařství, jsme se museli přizpůsobit změnám, které uplynulý rok přinesl. Přes všechny nelehké podnikatelské výzvy a taky neočekávané překážky v podobě rozmarů počasí, jsme měli před sebou jediný cíl. Odvést tu nejlepší možnou práci tak, abychom mohli sklidit skvělé hrozny a navázat na úspěchy z roku 2021.

Nedílnou součástí cesty k tomuto cíli je také neustálá péče o vinice v průběhu celého roku. K vinicím v Ratíškovicích a Mutěnicích jsme proto přidali nové vinice v obci Hýsly ve viniční trati Moštensko s plochou 11 ha. K naší velké radosti se ujaly téměř všechny z 85 tisíc vysazených sazenic.

„Rok 2022 byl na našich vinicích vůbec jeden z nejlepších, a to i přes nepříznivé počasí z první poloviny září. Pomohli nám také nové technologie pro příjem a zpracování hroznů, které nám umožnily zpracovat opravdu špičkové hrozny, “ pozitivně hodnotí vinobraní 2022 Jiří Toman, enolog a sklepmistr B\V vinařství zatím, co už všechna vína ročníku 2022 „odpočívají“ v nerezových či dřevěných sudech.

Hrozny z ročníku 2021 dozrály nejlépe jak mohly a vína standardní řady míchána na jemných kvasničných kalech byla školena více než 6 měsíců v nerezových tancích. Díky tomu mohlo B\V vinařství představit zatím 15 bílých vín standardní řady. Ostatní vína řady RESERVA a RESERVA BARRIQUE mají před sebou ještě dlouhou cestu.

Důležitým krokem v roce 2022 bylo uvedení bílých vín se značkou RESERVA BARRIQUE. „Vína byla školena 12 měsíců v 225 l francouzských dubových sudech a po nalahvování zrála dalších více než 24 měsíců. Jsou to vína s obrovským potenciálem archivace, vyráběna jen ve velmi limitovaném množství a své příznivce si, i přes svou specifičnost, zaručeně najdou,“ představuje unikátní značku archivních vín Vlastimil Valenta, výkonný ředitel B\V vinařství.

V posledních letech se nám povedlo získat pro B\V vinařství řadu mezinárodních vinařských ocenění. Výjimkou z řady úspěšných let nebyl ani rok 2022.

K těm nejvýznamnějším oceněním patří úspěchy v těchto soutěžích:

29. ročník Chardonnay du Monde, Francie RESERVA Chardonnay BARRIQUE 2018 č. š. 1858 – zlatá medaile

5 místo v TOP 10 nejlépe hodnocených Chardonnay celé soutěže

Concours Mondial du Sauvignon 2022, Portugalsko – soutěž věnovaná výhradně odrůdě Sauvignon

3 zlaté a 1 stříbrná medaile

Bacchus Madrid 2022, Španělsko

4 velké zlaté medaile, 10 zlatých a 14 stříbrných

Pinot Blanc BARRIQUE Reserva 2019 - nejlepší víno z ČR

Concours Mondial de Bruxelles

Hibernal 2015 - zlatá medaile

Ryzlink Vlašský Reserva 2018 - zlatá medaile

Pinot Noir RESERVA 2015, Frankovka RESERVA 2015 - nejlepší červená vína z ČR

Decanter world wine awards, LondýnPinot Noir RESERVA 2015 – zisk 95 bodů ze 100

Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2022

Sylvánské zelené RESERVA 2019, č. š. 1914 - nejlepší víno v kategorii Sylvánských zelených

MUNDUS VINI 2022, Německo

Ryzlink rýnský RESERVA 2017 - nejlepší víno z ČR

Mezinárodní úspěchy B\V vinařství v náročné konkurenci jsou výsledkem především cílevědomé práce, kdy je vše podřízeno kvalitě a maximální péči o vinice, hrozny a samotné víno. Není již tajemstvím, že do soutěží přihlašujeme i vína, která ještě nejsou připravena k uvedení na trh. Jejich kvalita je tak ověřená v tvrdé mezinárodní konkurenci. To potvrzuje i časopis Forbes, který koncem roku zařadil náš Ryzlink rýnský RESERVA 2017 mezi patnáct doporučených vín za rok 2022.V uplynulém roce jsme se pilně věnovali i práci na společenských prostorách B\V vinařství a otevřeli jsme pro Vás kavárnu, prodejnu a vinotéku v jednom. Věříme, že se tady budeme setkávat s Vámi, našimi věrnými milovníky dobrého vína, a vychutnávat společně život plnými doušky.

Děkujeme za důvěru a těšíme se na vás!

Vaše B\V vinařství

Předchozí článek
Další článek