Sekt tradiční metodou
Šumivá vína
Nejprestižnější způsob výroby šumivého vína je druhotné kvašení v láhvi, známé jako “Méthode Champenoise”, původně z oblasti Champagne. Základem jsou hrozny s nižším obsahem cukru a vyšší kyselinkou, sbírané zhruba 100 dní po odkvětu. Po opatrném lisování a prvotním kvašení se víno scelí a stočí do láhví s přídavkem tirážního likéru (víno, cukr, kvasinky).
Láhve se uzavřou a uloží, aby proběhlo druhotné kvašení, při němž vzniká perlení. Víno pak zraje na kalech minimálně 9 měsíců, čímž získává jemnost a komplexitu. Následuje ruční setřásání kalů a dégorgement – jejich odstranění z hrdla lahve. Výsledná sladkost vína se doladí přidáním suchého vína nebo expedičního likéru, poté se láhev uzavírá korkem a drátěným košíčkem.
Touto metodou jsme vytvořili i náš první sekt ročníku 2019 z viniční tratě Hrubé Pole. Zrál 60 měsíců na kalech, díky čemuž vyniká jemným perlením, krémovostí, noblesní vůní a dlouhotrvajícím závěrem.
Uvedení do prodeje 15. listopadu 2025.